בכל תחום שבו הטכנולוגיה נכנסת ומתפתחת רואים במוקדם או במאוחר "הפתעות" מסוגים שונים ומשונים. כך גם בעולם ה"פודטק" (טכנולוגיית המזון). הטכנולוגיה לוקחת את הדברים לכיוונים חדשים וכאשר אנו חושבים שכבר אין יותר מה להמציא, צץ חידוש נוסף. במאמר זה נסקר כמה מהחידושים הללו.
אינספור כיוונים מעניינים
תחום המזון הוא למעשה תחום אשר משלב עולמות ידע רבים. עוד לפני שנולד המושג פודטק, עצם העיסוק במזון הכריח את האנושות להתעמק בעולמות ידע אלה. הכימיה של הפיכת קמח ללחם. הפיזיקה והמכניקה שמאחורי אבני רחיים יעילות. הביולוגיה של מזיקים שונים, שהבנתה מסייעת לשמור על הגידולים מפניהם ועוד. אם תקראו מידע על פודטק במצבו כיום, תגלו שגם בו מקבלים ביטוי תחומים רבים של מדע וידע. לעתים זה מתחיל מאתגר מסוים. לעתים, מרעיון שפשוט מרחיב אפשרויות קיימות. בואו נראה כמה דוגמאות לחידושים כאלה בפודטק:
אותו דבר, רק יותר בריא
אחד המוקדים הקלאסיים של חדשנות פודטק, הוא נושא צמצום נזקים של מוצרי מזון מסוימים. אחד היותר ידועים לשמצה מבין מוצרים אלה ובמקביל גם אחד האהובים שבם, הוא הסוכר. הוא זול, טעים וכלול באינספור מתכונים, אבל הוא לא בריא. מה אפשר לעשות? להמציא משהו מתוק ופחות מזיק! פתרונות לכך נמצאים בפיתוח מזה שנים רבות. כיוון אחד של פתרון הוא להפיק מתיקות ממקורות חדשים. למשל מתיקות מחלבונים, כפי שעושה חברת אמאי חלבונים (Amai Proteins). כיוון אחר הוא לשנות את מבנה הסוכר עצמו. על רעיון מיוחד זה עובדת חברת דו-מתוק (DouxMatok).
להדפיס מזון
הדפסת תלת ממד היא בין תחומי החדשנות הבולטים בעשור האחרון בעולם הטכנולוגיה. מסתבר שניתן להדפיס בצורה כזו גם מזון! התחום אמנם עדיין בחיתוליו (בכל הנוגע למזון), אך כבר יש לא מעט מתחרים מעניינים בשוק זה, שחלקם ישראלים. הדפסת מאכלים מתחליפי בשר למשל, מציעה חברת SavorEat (סבוריט) הישראלית. הדפסת תחליפי ביצה עבור תעשיית המזון, מציעה חברת אג אנד אפ (Egg'n'up).
לנצל טוב יותר
לעתים יש מצב שבו דבר מה מתבזבז או נזרק שלא לצורך. ההבחנה בכך היא לעתים תחילתו של רעיון שימושי. יש למשל תהליכים תעשייתיים אשר בין תוצרי הלוואי שלהם נמצאים שמרים. חברת Yeap הישראלית הפכה זאת להזדמנות ולרעיון חדשני. היא לוקחת שמרים אלה ויוצרת מהם אבקת חלבון מרוכז, שממנו ניתן להכין מזונות מסוגים שונים. הסטארט אפ ANINA Culinary Art מנצל ירקות ופירות שהיו אמורים להיזרק לאחר מיון. מדובר במוצרים טריים ותקינים, מלבד פגם אסתטי כזה או אחר. הרעיון הוא לייבש אותם, להכין מכך "קפסולות מזון” ולמלא אותן במזון משובח. הופכים זאת למאכל מוכן, על ידי הוספת מים וחימום של כמה דקות במיקרוגל.
גלידה מקפסולה?
הבטחנו גלידה, אז כן – יש גלידה מקפסולה! מה זה אומר בפועל? מכונות להכנת קפה מוכרות לרבים. מכונות אלה מכינות את הקפה בעזרת קפסולות שמכניסים לתוכן ואת אותו עקרון, מנצלת מכונת הכנת הגלידה של חברת סולטו. טעמי הגלידה נקבעים לפי הקפסולות בהן משתמשים במכונה וניתן לקבל ג'לאטו, פרוזן יוגורט, סורבה ואייס קפה. התהליך כולו הוא חסכוני מאוד באנרגיה והגלידה שמופקת היא עם פחות סוכר מכרגיל. הגלידה מופקת בתוך דקה. משמע – היא טרייה ככל הניתן.
לסיכום
נראה שרצף הרעיונות החדשניים בפודטק פשוט לא נגמר. גם לא חסרה השקעה בכך ברמה לאומית וגם כמובן ממקורות פרטיים. כך שנראה שעתידו של התחום מובטח וכפי הנראה גם מעניין למדי.