איך לעלות במשקל בצורה בריאה? מדריך לתזונה ולאורח חיים

עבור חלק מהאנשים, העלייה במשקל היא מטרה חשובה שדורשת תכנון והתמקדות. הרבה אנשים נוהגים לחשוב שלעלות במשקל זה עניין פשוט, ושאין סיבה לא להצליח. העניין הוא שהרבה אנשים מעוניינים לעלות במשקל ללא צבירה של שומנים מיותרים. אלה יכולים להיות ספורטאים המנסים להגדיל את מסת השריר, מבוגרים המעוניינים לשפר את בריאותם או צעירים הרוצים להיראות ולהרגיש יותר בריאים ועצמאיים. העלייה במשקל צריכה להיות מבוקרת ונכונה כדי שתשפר את איכות החיים. רוצים לדעת איך לעלות במשקל בצורה מבוקרת? בואו נדבר על זה.

איך לעלות במשקל בעזרת תזונה?

המלצות כלליות לעלייה במשקל

הינה כמה המלצות כלליות שיעזרו לכם לעלות במשקל בצורה נכונה ומאוזנת:

  • הקפידו לאכול ארוחות קטנות ותכופות לאורך היום, הכוללות חלבון איכותי ופחמימות מורכבות.
  • שלבו חטיפים בריאים כמו בוטנים, גרעינים או סנדוויצ'ים עם חומוס או טחינה בין הארוחות.
  • הימנעו ממזונות מתועשים ועתירי שומן, ושמרו על צריכת סיבים תזונתיים גבוהה.
  • אל תשכחו לשתות מים בכמות מספקת (כ-2 ליטר ליום).
  • בצעו פעילות גופנית קלה כמו הליכה או שחייה מספר פעמים בשבוע.
  • היוועצו עם דיאטנית קלינית לבניית תפריט אישי המותאם לצרכים שלכם.

בואו נבחן שתי אפשרויות לתפריטים היכולים לעזור לכם לעלות במשקל:

תפריט 1

תפריט מאוזן ומזין הוא המפתח לעלייה במשקל בצורה בריאה. התפריט הראשון שנציע מורכב מארוחת בוקר עשירה בפחמימות מורכבות וחלבון איכותי, כמו קערת שיבולת שועל עם חלב, פירות יער ושקדים. לארוחת הביניים מומלץ לאכול כריך עם חומוס, ירקות טריים ומעט גבינה צהובה. ארוחת הצוהריים תכלול חזה עוף בגריל, אורז מלא, ירקות מאודים וסלט ירוק. לארוחת הביניים אחר הצהריים כדאי לשלב בתפריט יוגורט עם גרנולה עשירה. לארוחת הערב ניתן להכין סטייק הודו עסיסי עם תפוחי אדמה אפויים וברוקולי מאודה. חשוב לזכור לשתות הרבה מים לאורך כל היום.

תפריט 2

בתפריט השני נתמקד בהגדלת הצריכה הקלורית באופן הדרגתי. ארוחת הבוקר תורכב מחביתה עשירה עם גבינות, עגבניות ובצל ירוק, שאותה נאכל לצד פרוסות לחם מחיטה מלאה עם ממרח אבוקדו. לפני הצוהריים נשלב פירות יבשים כמו צימוקים, משמשים ואגוזים. ארוחת הצוהריים תכלול פסטה ברוטב עגבניות וגבינת מוצרלה, שלצידה עם סלט ירוק מרענן. אחר הצהריים כדאי להכין שייק חלבון עם אבקה לעלייה במשקל, בננה, חמאת בוטנים וחלב. לארוחת ערב נכין דג סלמון אפוי בתנור עם קינואה מבושלת וקישואים מוקפצים.

 

איך לעלות במשקל

 

טיפים נוספים לעלייה במשקל

אכלו באופן מאוזן

אכילה מאוזנת היא מרכיב מפתח בתהליך העלייה במשקל. חשוב לשלב בתפריט מגוון רחב של מזונות מכל קבוצות המזון. הקפידו על צריכת חלבונים איכותיים ממקורות כמו בשר רזה, דגים, ביצים, קטניות ומוצרי חלב דלי שומן. שלבו פחמימות מורכבות כמו דגנים מלאים, אורז מלא, קינואה וכוסמת. צרכו שומנים בריאים ממקורות צמחיים כמו אבוקדו, טחינה, שמן זית, אגוזים וזרעים. אל תשכחו לכלול בתפריט ירקות ופירות טריים המספקים ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים חיוניים. שתו מספיק מים לאורך היום.

הגדילו את צריכת הקלוריות והחלבון

על מנת לעלות במשקל, יש להגדיל את צריכת הקלוריות היומית. ניתן לעשות זאת על ידי הוספת חטיפים בריאים בין הארוחות כמו שייק חלבון, כריכים מחיטה מלאה עם גבינה וירקות או פירות יבשים ואגוזים. שלבו רטבים ומטבלים עשירים כמו טחינה, חומוס או קוטג' בארוחות. הוסיפו שמן זית או אבוקדו לסלטים ולכריכים. בחרו בחלב מועשר בחלבון במקום חלב רגיל. הקפידו על צריכת מקורות חלבון איכותיים בכל ארוחה כמו ביצים, גבינות, בשר רזה וקטניות.

היבטים רגשיים והתמודדות עם דימוי גוף

אכילה רגשית – זיהוי הבעיה וטיפול

לפעמים הקושי לעלות במשקל יכול לנבוע מסיבות רגשיות כמו חרדה, דיכאון או תחושת חוסר שליטה. אכילה רגשית היא התנהגות אכילה המונעת על ידי רגשות ולא על ידי רעב פיזיולוגי אמיתי. אנשים הנוטים לאכילה רגשית עלולים לאכול ללא שליטה כאשר הם חווים רגשות קשים. הם משתמשים באוכל כדרך להתמודד עם מצוקה רגשית או אוכלים בהתקפים לא מבוקרים. חשוב מאוד לזהות את הדפוסים הללו ולפנות לעזרה מקצועית כדי לפתח דרכי התמודדות בריאות יותר. שיחות עם פסיכולוג או יועץ תזונה יכולות לסייע רבות בשיפור היחס לגוף ולאוכל.

איך לעצור אכילה רגשית?

אם זיהיתם שאתם נוטים לאכילה רגשית, קיימים כמה צעדים שתוכלו לנקוט על מנת להתמודד עם הבעיה. נסו לזהות מהם הרגשות או המצבים המעוררים בכם את הדחף לאכול שלא מרעב. כעס? שעמום? בדידות? לחץ? ברגע שתצליחו לשים את האצבע על הטריגר הרגשי, תוכלו להתחיל לפתח אסטרטגיות חלופיות להתמודדות. למשל, אם אתם אוכלים כשאתם משועממים, נסו לעסוק בתחביב אהוב או לצאת לסיבוב קצר בחוץ במקום. אם מדובר במצבי לחץ, תרגלו נשימות עמוקות או מדיטציה. חפשו תמיכה מהסובבים אתכם וזכרו שלוקח זמן לשנות הרגלים. היו סבלניים ואל תוותרו.

לסיכום

העלייה במשקל בצורה נכונה דורשת תכנון והקפדה על תזונה מאוזנת ועל אורח חיים בריא. חשוב להתמקד בהגדלת מסת השריר במקום בצבירת שומן, ולשלב פעילות גופנית עם צריכת מזונות עשירים בחלבונים, בפחמימות ובשומנים בריאים. כמו כן, חשוב להימנע מהתבססות על תוספי תזונה או דיאטות מהירות. הקפידו על העקרונות המנחים החשובים האלה כדי להשיג עלייה בריאה ומבוקרת שתשפר את איכות חייכם.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות